Registreren    Aanmelden    Forum    Zoeken    Help

Forumoverzicht » FOTO RUBRIEKEN » Fotografie
 Pagina 1 van 1 [ 3 berichten ] Auteur Bericht
 Titel: Fotografie site
 Bericht Geplaatst: 19 okt 2013, 12:07 
 
Best een leuke site waar veel verteld wordt en geleerd kan worden door beginnende fotografen: http://www.wilmakarels.nl/cursus-digitale-fotografie/


Omhoog 
 Titel: Re: Fotografie site
 Bericht Geplaatst: 05 jan 2018, 22:27 
Offline

Geregistreerd: 27 feb 2013, 01:07
Berichten: 77
Voor de liefhebbers..... deze website heeft leuke informatie over hoe je zaken in het fotograferen kunt benaderen: http://ruudblok.ddns.net/bloknote/index.htm
Klik hiervoor op het menu-item Camera. Ook de items daaronder kunnen van nut zijn. Bij Fotografie 1 vind je een uitleg over de diverse soorten camera's. ( is wel van oudere datum)
Onder het menu-kopje Cursus fotografie kom je ineens op een website welke nog meer informatie geeft over hoe fotografie werkt. De items hebben steeds één veld waarin zaken worden weergegeven, ondanks dat deze website al wat ouder is, is dit toch waardevolle info. Onder b.v. diafragma en scherptediepte kun je zien dat je altijd 1/3 voor je scherpstelpunt tot 2/3 achter je scherpstelpunt scherptediepte hebt. Dit is iets wat bij treinenfotografie nogal eens wordt vergeten. ( loc scherp en de rest hangt erbij..... en is wazig) Vooral bij avondopnames van rijdende treinen is dit een veelvuldig voorkomend probleem. Je kunt het wel wat oplossen, maar dan moet de ISO omhoog en plof.....veel ruis. Er zijn inmiddels wel meer sites die deze info hebben,maar ze vergeten er allemaal 1 ding bij te vermelden. Diafragma ( deze site wel maar legt niet uit hoe je daar aan komt) begint bij lensopening van 1. Een simpel handregeltje om te bepalen op welke waarde je lens goed werkt ( ja niet op 6,3) is de volgende: 1 + [Wortel uit 1] = 1.4 .
Doe je dat ook weer bij 1.4 dan krijg je 2.0 , 2.8 , 4.0 , 5.6 , 8 , 11, 16, 22 . Op deze waardes is je lens het beste in vastleggen ( wordt ook door de fabrikanten zo gemaakt en komt eigenlijk uit het oude analoge tijdperk) Wat overigens niet wil zeggen dat je op 6.3 geen goede foto zou kunnen maken, maar sommige lenzen presteren daarop minder.
Met het diafragma regel je in feite de belichting, maar ook de scherptediepte. Een kleiner getal ( als in 4.0 ) geeft minder scherptediepte in je foto dan bij 11. ( mits op dezelfde plek scherpgesteld ) De afstand tot je onderwerp bepaalt hoeveel ruimte je in je scherptediepte hebt. Sta je er dicht op dan heb je met F-11 wel meer scherptediepte, maar is het dan voldoende om de hele trein scherp te krijgen? Hetzelfde geldt voor F 4. Als je dichtbij staat met F 4 dan heb je b.v. alleen de loc scherp en de rest gaat de mist in. Doe je hetzelfde met F 11 dan heb je erachter ook nog wat wagons scherp. Neem je meer afstand dan heb je zelfs de hele trein nog scherp ( al hoeft dat niet altijd) . Denk eraan dat je altijd 1/3 ( van / tot) voor je scherpstelpunt ruimte hebt tot 2/3 erachter. Het is wel uit te rekenen hoe veel ruimte je dan hebt, maar die formule weet ik zo even niet en is ook nog afhankelijk van het gebruikte brandpunt. Dus proberen is hier wel de kunst. Ik weet niet of ik hier foto's kan/mag plaatsen, dan kan ik aan de hand van een voorbeeldje laten zien wat ik bedoel. Soms kun je door op de deur van de cabine scherp te stellen er nog wat bij smokkelen in scherptediepte :-)


Omhoog 
 Titel: Re: Fotografie site
 Bericht Geplaatst: 05 jan 2018, 23:01 
Offline
Functioneel Beheerder
Gebruikers-avatar

Geregistreerd: 22 okt 2008, 19:24
Berichten: 1983
Woonplaats: Oldebroek
Zeker mag je hier foto' s plaatsen om een en ander duidelijk te maken.

_________________
Met vriendelijke groeten,
Henk

Hier al vaker geweest of misschien voor het eerst? Deel ook jouw spoorse belevenissen op dit forum! Registreer je en kom ook meedoen!


Omhoog 
Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
 
 Pagina 1 van 1 [ 3 berichten ] 
Forumoverzicht » FOTO RUBRIEKEN » Fotografie


Wie is er online?

Gebruikers in dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast

 
 

 
Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen in dit forum
Je mag geen reacties plaatsen op onderwerpen in dit forum
Je mag je berichten niet wijzigen in dit forum
Je mag je berichten niet verwijderen in dit forum
Je mag geen bijlagen plaatsen in dit forum

Zoeken naar:
Ga naar: