Registreren    Aanmelden    Forum    Zoeken    Help

Forumoverzicht » RAIL ACTUEEL » Actueel Trein Nederland
 Pagina 1 van 1 [ 1 bericht ] Auteur Bericht
 Titel: Nieuwe MBO machinistenopleiding 2018
 Bericht Geplaatst: 11 jan 2018, 16:12 
Offline
Gebruikers-avatar

Geregistreerd: 03 maart 2014, 20:26
Berichten: 778
Nieuwe MBO-machinistenopleiding

Machinist worden, is voor velen een jeugddroom. Het is nu weer een beetje gemakkelijker geworden om die na te jagen. NS en het STC (Scheepvaart- en Transportcollege in Rotterdam) hebben hiervoor de handen ineengeslagen. Samen verzorgen ze vanaf september 2018 een machinisten-opleiding op MBO3 –niveau. De handtekeningen onder de samenwerkingsovereenkomst zijn woensdag gezet.

Het gaat in dit geval om een zogenoemde tweejarige gecombineerde leerweg BOL/ BBL (Beroepsopleidende leerweg / Beroepsbegeleidende leerweg). Hierbij gaan leren en werken hand in hand. Wie in september aan de opleiding begint, wordt in een jaar tijd klaargestoomd voor het officiële VVRV-vakexamen voor machinist.

Na een jaar in dienst bij NS
Het tweede leerjaar komt een student in dienst van NS. Dan maakt hij of zij ‘rijuren’ als machinist voor R-Net op het traject Alphen aan den Rijn – Gouda (TAG). Daarnaast is er nog één dag school per week waarbij de student zich voorbereidt op het MBO-schoolexamen voor de algemeen vormende vakken. Na het behalen van het MBO3-diploma kunnen deze collega’s doorstromen naar een andere standplaats.

Goed aansluiten
Voor NS is deze samenwerking met het STC onder meer interessant omdat een groot gedeelte van de opleidingskosten door de overheid worden betaald. Het gaat immers om een reguliere MBO-opleiding. “Daarnaast”, zegt Paul Balsters van NS Leercentrum, “wordt bij technische beroepen, waarvan machinist er ook één is, schaarste op de arbeidsmarkt verwacht. Het lijkt me daarom van groot belang dat we goed aangesloten blijven bij de mogelijkheden die het reguliere onderwijs biedt.” Nu is het zaak dat de klas vol komt. Paul: “Dus als je jongeren kent die overwegen machinist te worden, attendeer ze dan vooral op de opleiding bij het STC.” (Het STC houdt op vrijdag 19 en zaterdag 20 januari open dagen, red.)

Ook samenwerking met ROC’s
NS werkt voor machinistenopleidingen ook samen met het ROC Amsterdam en het ROC Twente. Het grote verschil met deze nieuwe samenwerkingsvorm met het STC is dat bij de ROC-opleidingen de machinisten niet tijdens hun studietijd in dienst komen bij NS. Ook kunnen ROC-studenten stage lopen bij een andere vervoerder dan NS.

_________________
nieuwsspoor is het team-account van Spoorforum waarmee nieuws uit diverse media wordt vermeld

Uiteraard mag je hier op inhaken. Leden mogen op eigen naam uiteraard ook andere nieuwsberichten plaatsen.


Omhoog 
Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
 
 Pagina 1 van 1 [ 1 bericht ] 
Forumoverzicht » RAIL ACTUEEL » Actueel Trein Nederland


Wie is er online?

Gebruikers in dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast

 
 

 
Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen in dit forum
Je mag geen reacties plaatsen op onderwerpen in dit forum
Je mag je berichten niet wijzigen in dit forum
Je mag je berichten niet verwijderen in dit forum
Je mag geen bijlagen plaatsen in dit forum

Zoeken naar:
Ga naar: