Registreren    Aanmelden    Forum    Zoeken    Help

Forumoverzicht » DIVERSEN » Rail Agenda
 Pagina 1 van 1 [ 1 bericht ] Auteur Bericht
 Titel: Het stalen wonder aan de Lek. 150 jaar Culemborgse spoorbrug
 Bericht Geplaatst: 03 jul 2018, 14:03 
Offline

Geregistreerd: 16 feb 2013, 17:42
Berichten: 8
De tentoonstelling Het stalen wonder aan de Lek. 150 jaar Culemborgse spoorbrug gaat over een van de meest unieke bruggen van de wereld. Waarom? Dat is te zien in de Gelderlandfabriek te Culemborg vanaf 19 juli tot 9 september 2018. De Gelderlandfabriek ligt direct naast het station Culemborg.

In de expositie wordt aandacht gegeven aan zowel de oude brug en zijn geschiedenis als de nieuwe brug. Wij nemen de bezoeker mee naar 1868 en de jaren daarvoor van de pioniersbouw van het stalen wonder. Dat wordt geïllustreerd met bijvoorbeeld foto’s, ansichtkaarten, authentieke bouwtekeningen en schilderijen.

Diverse voorwerpen gemaakt vanaf 1868 zoals bijvoorbeeld een sigarendoosje, gegraveerd met het zilveren embleem van de brug, geven de verscheidenheid aan van de indruk die de brug op de bewoners van Culemborg en omgeving heeft gemaakt. De bezoekers ontdekken ook de geschiedenis van de brug in de jaren van de Tweede Wereldoorlog. De spectaculaire vervanging van de brug in 1982 en 1983 wordt uitgelicht met diverse foto’s, ook vanuit de lucht, krantenartikelen en documenten.

De recente werken van Culemborgse fotografe Marleen Grommers verrijken de expositie met een beeld van de brug als architectonisch kunstwerk. Zo kan de bezoeker de verscheidenheid van de brug nog duidelijker ervaren.

De tentoonstelling is ook verrijkt met een aantal modellen van de oude spoorbrug, het oude stationsgebouw en de goederenloods, gemaakt door twee gepassioneerde modelbouwers.
Ook zijn de winnende bruggen te zien die gebouwd zijn door leerlingen van brugklassen en de bovenbouw van basisscholen tijdens de “te gekke bruggenbouwwedstrijd” in de educatieweek in mei.

Een privé-verzameling van de familie Mulder met aquarellen en tekeningen van bruggen en spoorlijnen van Piet Mulder, een regionale schilder uit Geldermalsen wiens honderdste verjaardag volgend jaar wordt gevierd, krijgt een eigen wand bij de expositie.

Deze tentoonstelling is ontstaan in nauwe samenwerking met de Nederlandse Bruggen Stichting en het Elisabeth Weeshuis Museum te Culemborg waarvan veel van de geëxposeerde stukken zijn geleend.

Geopend: dagelijks vanaf 19 juli tot 9 september 2018
Openingstijden: van 10.00 uur tot 17.00 uur
Toegang: 1 euro/een extra bijdrage in het spaarvarken is welkom.
Plaats: de Gelderlandfabriek, Stationsweg 7, 4101 NG Culemborg
http://www.degelderlandfabriek.nl


Omhoog 
Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
 
 Pagina 1 van 1 [ 1 bericht ] 
Forumoverzicht » DIVERSEN » Rail Agenda


Wie is er online?

Gebruikers in dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 2 gasten

 
 

 
Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen in dit forum
Je mag geen reacties plaatsen op onderwerpen in dit forum
Je mag je berichten niet wijzigen in dit forum
Je mag je berichten niet verwijderen in dit forum
Je mag geen bijlagen plaatsen in dit forum

Zoeken naar:
Ga naar:  
cron