SPOORFORUM.nl
https://www.spoorforum.nl/spoorforum/phpBB3/

Tramfoto's Nordhausen
https://www.spoorforum.nl/spoorforum/phpBB3/viewtopic.php?f=32&t=503
Pagina 1 van 1

Auteur:  Henk [ 16 nov 2008, 20:18 ]
Titel:  Tramfoto's Nordhausen

Alhoewel ik mij met het verschijnsel tram op -voor mij- glad ijs begeef, toch zowaar 2 tramfoto's van mij, genomen op 5 juli j.l. te Nordhausen:

Afbeelding
Tramstel 79 op lijn 2 naar Norhausen-Ost, komend vanaf het station richting centrum; het lijkt me een vrij oud type tram, maar daar weet ik niets van dus, er is vast wel een ander lid die er meer over kan vertellen...


Afbeelding
Vanuit Nordhausen rijden zgn. Hybride-trams tot station Illfeld HSB en terug. Niet alle HSB-treinen rijden door tot Nordhausen, in dat geval moet er worden overgestapt op de tram aldaar.
Het is maar een rare gewaarwording, een met zeer hoge toeren loeiende motor (bij het optrekken) in een electrische tram.....
Hier stel 203 naast HSB 187 016 te Illfeld op 5 juli 2006.

Tot zover mijn -waarschijnlijk sporadische- trambijdrage; de rest van de foto's betroffen verder de HSB, die platen komen binnekort in een andere rubriek online ;) ;D

Gr. Henk

___________________________________________________________

Reactie Meesterpeter:

Mooie tramopname Henk ! (moet je vaker doen)
Voor diegene welke niet zo bekend zijn in Nordhausen hierbij een kleine aanvulling.
Nordhausen lag tot aan de Wende (1989/1990) in de DDR. Na de Wende was het hard nodig het oude materieel te vernieuwen, echter er was amper geld. Op de tweedehands markt werden toen een aantal trams uit Stuttgart (West-Duitsland) overgenomen. De door Henk genomen tram 79 (type GT-4 ex. Stuttgart 523) is er één van. Ze hebben daar in totaal 4 van deze éénrichtingtrams welke gebouwd zijn in 1959.
Ook hebben ze in Nordhausen nog 2 tweerichtingtrams van dit type, afkomstig uit Freiburg.
In het eveneens in de voormalige DDR gelegen Halberstadt rijdt dit type overigens ook.

Meesterpeter

_____________________________________________________________

Reactie Lucas:

De hybride-tram is een van de drie zogenaamde duo-combino's (zie tekst onder de voorruit). Door de kleine lengte worden deze trams ook wel "bambino's" genoemd (humor ::)?).
Ook deze combino's zijn getroffen door de bekende problemen, en zijn of worden door Siemens behandeld.
Wat betreft de hybride aandrijving: deze wordt buiten de bovenleiding verzorgd door een standaard BMW diesel, uiteraard uit de 7 serie. Volgens BMW levert een zescylinder 258 pk en een achtcylinder 330 pk. Ik ga er even vanuit dat de trambestuurder niet zelf schakelt, en dan is de tram waarschijnlijk voorzien van een BMW 6 traps automaat.

Lucas ;)

Pagina 1 van 1 Alle tijden zijn GMT + 1 uur [ Zomertijd ]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/