Registreren    Aanmelden    Forum    Zoeken    Help

Forumoverzicht » RAIL ACTUEEL » Actueel Tram & Metro
 Pagina 1 van 1 [ 8 berichten ] Auteur Bericht
 Titel: [project] Tram Maastricht
 Bericht Geplaatst: 26 okt 2008, 17:05 
Online
Moderator
Gebruikers-avatar

Geregistreerd: 25 okt 2008, 18:48
Berichten: 3849
Woonplaats: in de Randstad
Als alles naar verwachting loopt, heeft Maastricht in 2012 een tramlijn met straattraject. De tram gaat rijden rijden tussen Hasselt (B) en Maastricht.

De verbinding loopt onder meer langs de universiteit van Hasselt in Diepenbeek (vlak buiten de stad), waarmee de Universiteit Maastricht steeds meer samenwerkt. Daarop heeft de gemeente Maastricht besloten om het eindpunt in de stad te leggen bij het Academisch Ziekenhuis, en de kortbij gelegen, nog te bouwen, universiteitscampus. Nabij het ziekenhuis liggen verder enkele grote hotels, het congrescentrum MECC en enkele grote kantoren, die veel (auto)verkeer aantrekken.

Volgens de laatste berichten gaat de tram niet rijden via of parallel aan de spoorlijn vanuit Luik, maar over een gecombineerde bus/trambaan. Daarna doet de tram het hoofdstation aan. Op deze manier kan bijvoorbeeld een halte worden aangelegd bij het hoofdkantoor van Vodafone (3500 medewerkers). Via het stadscentrum rijdt de tram dan verder naar Hasselt, waar ook een straattraject komt.

De investering voor Maastricht bedraagt ongeveer 30 miljoen euro (als alles klaar is kijken we nog eens naar dit bedrag!). Hiervoor moet dan 6 kilometer spoorweg tussen Maastricht en Lanaken worden gelegd, en het stadstraject.

Het tram idee is geïnspireerd op de situatie in de Franse stad Valenciennes. De tram in deze stad rijdt gaat ook naar België, rijden, en verbindt de universiteit met het centrum van de stad. Daarbij speelt ook de luchtverontreiniging een rol, in Valenciennes is die duidelijk beter geworden. De tram is ook een publiekstrekker, waardoor tussen centrum en universiteit nieuwe economische bedrijvigheid is ontstaan. Maastricht hoopt natuurlijk ook deze effecten ook hier optreden.

Ik ben benieuwd...

Lucas

_________________
>Al 1981 treinen met SLT gereden (stand 16-05-2018)
Let op: Voordat u materiaal van mij publiceert: op alle foto's en teksten rust auteursrecht


Omhoog 
 Titel: Re: [project] Tram Maastricht
 Bericht Geplaatst: 02 maart 2014, 19:55 
Offline
Functioneel Beheerder
Gebruikers-avatar

Geregistreerd: 22 okt 2008, 19:24
Berichten: 1779
Woonplaats: Oldebroek
De gemeenteraad van Maastricht heeft het licht definitief op groen gezet voor de aanleg van de sneltram Maastricht - Hasselt. De bedoeling is dat de tram vanaf januari 2018 gaat rijden, schrijven Belgische media. Een ritje van het ene naar het andere stadscentrum duurt dan 30 minuten.

"De sneltramverbinding draagt bij aan een aantrekkelijk en efficiënt euregionaal openbaar vervoernetwerk", zegt de Maastrichtse wethouder Nuss. "Snel, comfortabel en betrouwbaar openbaar vervoer is nodig om mensen over te halen om de auto thuis te laten."

De Lijn - het Vlaamse openbaar vervoersbedrijf - is tevreden dat de stad Maastricht volmondig 'ja' zegt tegen de sneltram en staat helemaal achter de tracékeuze. De sneltram verbindt op die manier centrum met centrum. "De sneltramverbinding tussen Hasselt en Maastricht is een mooi voorbeeld van euregionaal denken, waarbij Nederland en Vlaanderen samen hun schouders zetten onder een betere bereikbaarheid van de regio", zegt Heidi Roubben, directeur De Lijn Limburg, tegen persbureau Belga.

De aanleg van de tram moet volgend jaar van start gaan. Als de lijn af is, zal de sneltram Maastricht - Hasselt onderweg stoppen bij dertien haltes, waarvan drie in Nederland. Het traject Maastricht tot de grens bedraagt zes kilometer, het Vlaamse deel 27 kilometer. Met de aanleg van de lijn wordt in Nederland 45 miljoen geïnvesteerd, plus achttien miljoen voor aanpassing van het station in Maastricht. Op Belgisch grondgebied gaat het om enkele honderden miljoenen euro's.


Bron: treinreiziger.nl (toestemming verleend)


Omhoog 
 Titel: Re: [project] Tram Maastricht
 Bericht Geplaatst: 03 maart 2014, 22:00 
Offline
Gebruikers-avatar

Geregistreerd: 10 sep 2009, 21:20
Berichten: 189
smalspoor of normaalspoor?
(of nog niet besloten? ik ben altijd vrij snel met details vragen. Ben ook altijd meteen benieuwd naar een impressie van het materieel,
maar dat zal ook nog lang niet beslecht zijn...)


Omhoog 
 Titel: Re: [project] Tram Maastricht
 Bericht Geplaatst: 04 dec 2014, 21:19 
Offline

Geregistreerd: 02 jul 2014, 12:51
Berichten: 5
De aanbestedingsprocedure voor het materieel is nu gaande, en wordt georganiseerd door De Lijn die ook de exploitatie gaat verzorgen.


Omhoog 
 Titel: Re: [project] Tram Maastricht
 Bericht Geplaatst: 08 jun 2015, 16:30 
Offline

Geregistreerd: 31 mei 2015, 19:38
Berichten: 480
Het hele project staat enigzins op losse schroeven want de Wilhelminabrug kan de tram niet aan(en dat wisten ze nu pas,die brug ligt er al jaren en de problemen waren naar verluidt bekent :? ).
Waarom niet over de enkelsporige spoorbrug?Je wilt toch wel met je tram op zijn mist naar het station van Maastricht(Ze zeggen dat het technisch niet mogelijk is :? ????naar mijn weten rijdt de lijn op 1435mm dus mag iemand het mij uitleggen waarom het niet mogelijk is,dan maar niet door de stad heen met die tram).
De eindhalte zou dan aan de overkant moeten komen van de Maas. :?:
To be continued

Bart


Omhoog 
 Titel: Re: [project] Tram Maastricht
 Bericht Geplaatst: 29 jun 2016, 14:19 
Offline
Gebruikers-avatar

Geregistreerd: 03 maart 2014, 20:26
Berichten: 792
Hasselt/Maastricht - 29 juni 2016

De colleges van de Provincie Limburg en gemeente Maastricht hebben definitief besloten het tramproject Hasselt - Maastricht uit te gaan voeren. Dat hebben de colleges besloten op basis van een overleg met de Vlaamse overheid eind mei. Partijen zijn het daarbij eens geworden over het definitieve tracé, waarbij Mosae Forum het eindstation wordt.

_________________
nieuwsspoor is het team-account van Spoorforum waarmee nieuws uit diverse media wordt vermeld

Uiteraard mag je hier op inhaken. Leden mogen op eigen naam uiteraard ook andere nieuwsberichten plaatsen.


Omhoog 
 Titel: Re: [project] Tram Maastricht
 Bericht Geplaatst: 30 jun 2016, 16:17 
Offline

Geregistreerd: 27 nov 2012, 23:15
Berichten: 76
Zo staat het in een nogal optimistisch geformuleerd persbericht van de gemeente Maastricht en de Nederlandse provincie Limburg (dat veel langer is dan het citaat hierboven\). 1Limburg en Het Belang van Limburg zijn wat realistischer:

'Geen definitief akkoord over tramlijn Maastricht-Hasselt'

Vlaams minister van mobiliteit Ben Weyts ontkent dat er al een definitief akkoord is over de tramlijn Maastricht-Hasselt.
De gemeente Maastricht en de provincie brachten al naar buiten dat er wel overeenstemming is bereikt. Die houdt in dat de Vlamingen zich erbij neerleggen dat de tram niet tot aan het station in Maastricht loopt, maar Mosae Forum in de binnenstad als eindhalte krijgt.
In ruil daarvoor wordt van Nederlandse kant zes miljoen euro extra op tafel gelegd.
Maar volgens minister Weyts gaat het over een voorstel, om één van de scenario's die nog in bespreking is, zo meldt de Belgische krant Het Belang van Limburg.
(...)

(bron: 1limburg, 29 juni 2016)

De Nederlandse overheden kunnen van alles besluiten, maar zijn helemaal afhankelijk van de medewerking vanuit Vlaanderen. Het lijkt erop dat de N-VA het project niet zo ziet zitten.


Omhoog 
 Titel: Re: [project] Tram Maastricht
 Bericht Geplaatst: 12 jul 2016, 16:36 
Offline

Geregistreerd: 31 mei 2015, 19:38
Berichten: 480
De soap duurt voort:
http://www.1limburg.nl/belgen-lijken-al ... ction-7053

Zal mij niet verbazen dat het hele project alsnog afgeblazen wordt en alle voorgaande werkzaamheden die vooraf zijn gegaan niet echt veel nut hebben gehad.Iemand trouwens een idee waarom de spoorbrug niet gewoon wordt gebruikt?Of denk ik te simpel dat zou natuurlijk ook kunnen :D .


Omhoog 
Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
 
 Pagina 1 van 1 [ 8 berichten ] 
Forumoverzicht » RAIL ACTUEEL » Actueel Tram & Metro


Wie is er online?

Gebruikers in dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast

 
 

 
Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen in dit forum
Je mag geen reacties plaatsen op onderwerpen in dit forum
Je mag je berichten niet wijzigen in dit forum
Je mag je berichten niet verwijderen in dit forum
Je mag geen bijlagen plaatsen in dit forum

Zoeken naar:
Ga naar:  
cron