Registreren    Aanmelden    Forum    Zoeken    Help

Forumoverzicht » FOTO RUBRIEKEN » Fotografie
Auteur Bericht
 Titel: Fotograferen rond het spoor & de discussies op het forum
 Bericht Geplaatst: 09 maart 2009, 13:58 
Offline
Functioneel Beheerder
Gebruikers-avatar

Geregistreerd: 22 okt 2008, 19:24
Berichten: 1979
Woonplaats: Oldebroek
Even samenvattend

Kort gezegd komt het onderstaande verhaal op het volgende neer.
 • Wij willen als Spoorforum-redactie een aantal dingen kwijt over veiligheid bij het fotograferen rond het spoor.
 • Buiten dit forum zijn we zelf verantwoordelijk over ons doen en laten en wij gaan elkaar dan ook niet hierop beoordelen.


Veilig fotograferen rond het spoor

Wanneer we ons als hobbyisten aan onderstaande zaken houden, zullen de spoorbeheerders- en gebruikers geen enkele reden hebben om de hobbyisten als “lastig” te ervaren. En dit moet ook zo blijven, bederf het niet voor je medehobbyist!

 • Betreed altijd alleen terreinen welke publiek toegankelijk zijn. Terreinen grenzend aan spoorwegterrein zijn ook lang niet altijd openbaar, maar kunnen evenzogoed particulier- of bedrijfsbezit zijn. Ook daar heb je zonder toestemming van de eigenaar geen toegang!
 • Blijf bij overwegen altijd aan de juiste kant van de bomen/hekken of lichten.
  Loop ook niet over de schouwpaden langs het spoor; ook dit is verboden terrein!
 • Fotograferen op stations is in principe toegestaan, mits men zich houdt aan de fotografeeregels van NS. Uiteraard alleen vanaf plaatsen welke normaal voor publiek toegankelijk zijn.
 • Gedraag je nooit vreemd, onberekenbaar of verdacht, ook op publieke plaatsen. Een machinist weet vaak niet wat jij van plan bent. Als hij het niet vertrouwt zal hij hier melding van maken.
 • Het dragen van fluoriserende veiligheidsvesten is op spoorwegterrein (mocht het openbaar terrein zijn) alleen aan bevoegd personeel voorbehouden.
 • Krijg je bijzondere toestemming om een terrein te betreden, hou je dan te allen tijde aan de gestelde regels of aanwijzingen. Als iemand ergens bijzondere toestemming voor gekregen heeft, wil dit zeker niet zeggen dat jij daar de volgende keer dan ook wel een foto mag maken. Denk dus nooit handig gebruik te maken van deze vermeende mogelijkheid, want het is juist misbruik met een averechts effect.
 • Geef altijd gehoor aan aanwijzingen of vermaningen van personeel of gezagshebbers, ook al denk je in je recht te staan. Kies gewoon een andere plek en ga niet in discussie, dit voorkomt problemen voor jou. Bij discussies ter plaatse zul je namelijk in de regel meestal toch geen gelijk krijgen.
 • Gebruik nooit flitslicht of schijnwerpers langs de baan of op stations (in het NS-reglement wordt dit overigens ook verboden).
 • Tenslotte op het volgende emailadres kun je verder informeren wat er wel en niet mag op NS terrein, en voor speciale gevallen ook een fotovergunning aanvragen: foto-filmaanvraag@ns.nl.

Hierboven staat hoe het wel en niet moet. Ben je eigenwijs, dan zijn de gevolgen voor jou!

En wie toch onverantwoordelijk (dus dom) bezig is, dient te beseffen dat het tegenwoordig niet lang zal duren tot er behoorlijke boetes uitgedeeld worden! Je kunt terplekke in de gaten gehouden worden, maar ook als je op dat moment denkt dat niemand je gezien heeft, kan men achteraf achterhalen wat je hebt gedaan. Fora als deze worden door de officiële bedrijven en instanties meer in de gaten gehouden dan je denkt.
Bovendien, als je je misdraagt stel je de hobby behoorlijk in een kwaad daglicht. Er zijn de laatste jaren niet voor niets aangescherpte regels gekomen tijdens excursies en evenementen. Tegenwoordig is er veel minder mogelijk dan vroeger en dat heeft een reden! Laten we er niet voor zorgen dat het straks helemaal niet meer mogelijk is om onze hobby uit te oefenen.


De discussies op het forum

Het bovenstaande verhaal is het enige wat wij, de redactie van het Spoorforum, kwijt willen over veilig fotograferen langs het spoor. Verdere discussies hierover zien wij hier liever niet! We hebben op het Spoorforum vele discussies langs zien komen waarin iemand werd beticht van het onbevoegd betreden van spoorwegterrein. Meestal uit zich dit in welles-nietesdiscussies zonder enig einde en zonder enig nut.
Dat heeft intussen al als resultaat gehad dat een lid zich van het Spoorforum heeft teruggetrokken. Dit lid bevond zich tijdens het fotograferen op normaal niet-toegankelijk terrein, maar had hier voor toestemming van een bevoegd persoon. Na publicatie van de foto’s kreeg hij echter een dermate grote stortvloed van kritiek over zich heen dat hij zich teleurgesteld heeft teruggetrokken. Deze kritiek kwam van bepaalde mensen die het zogenaamd allemaal zo goed wisten (of was het gewoon jaloezie?). Op die manier wordt iemand het doelwit van een grotere groep en dat is ongewenst op dit forum.

Laten we het heel duidelijk stellen: iedereen is zelf verantwoordelijk voor zijn daden! Het is niet aan onbevoegden om hierover te oordelen. Ook als redactie willen wij geen politieagentje spelen en het laatste woord geven. Het is namelijk geen taak van het redactieteam, noch van de leden om te bepalen of iemand wel of niet legaal bezig is. Deze taak is alleen weggelegd voor speciale gezagsdragers, zoals werknemers van de Spoorwegpolitie of de ILT.

Bovendien, wie kent van alle plekken in het land de exacte situatie? Is de foto misschien met een zoomlens vanaf openbaar terrein genomen? Is de situatie ter plaatste misschien gewijzigd? Heeft de persoon in kwestie misschien toestemming of bevoegdheid? Ga zo maar door ...
Kortom, dat weten we lang niet altijd en daarom kunnen wij er beter ook maar niet over oordelen. Bedenk ook bij oudere foto's dat er vroeger veel meer mogelijk was dan nu!

Om deze redenen staat de redactie van het Spoorforum het niet toe, dat leden openlijk beschuldigd worden van het onrechtmatig betreden van spoorwegterrein. Dit soort beschuldigingen, en ook de discussies hieromtrent, zijn totaal zinloos. Worden er toch zaken hierover geplaatst, dan worden ze zonder opgaaf van redenen verwijderd. Oude discussies zijn ook inmiddels allemaal verwijderd.

Het moge duidelijk zijn, bij deze zijn discussies over wat wel en niet zou mogen, verleden tijd op SF.

Dank voor je aandacht!

De Spoorforum-redactie

_________________
Met vriendelijke groeten,
Henk

Hier al vaker geweest of misschien voor het eerst? Deel ook jouw spoorse belevenissen op dit forum! Registreer je en kom ook meedoen!


Laatst bijgewerkt door Henk op 22 jan 2017, 14:24, in totaal 3 keer bewerkt.
Verhaaltje aangepast en verduidelijkt


Laatst gebumpt door Henk op 09 maart 2009, 13:58

Omhoog 
Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
 
 Pagina 1 van 1 [ 1 bericht ] 
Forumoverzicht » FOTO RUBRIEKEN » Fotografie


Wie is er online?

Gebruikers in dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 2 gasten

 
 

 
Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen in dit forum
Je mag geen reacties plaatsen op onderwerpen in dit forum
Je mag je berichten niet wijzigen in dit forum
Je mag je berichten niet verwijderen in dit forum
Je mag geen bijlagen plaatsen in dit forum

Zoeken naar:
Ga naar: