SPOORFORUM.nl
https://www.spoorforum.nl/spoorforum/phpBB3/

SHM Replicarijtuig 501 maakt proefrit
https://www.spoorforum.nl/spoorforum/phpBB3/viewtopic.php?f=20&t=9376
Pagina 1 van 1

Auteur:  nieuwsspoor [ 18 okt 2019, 14:30 ]
Titel:  SHM Replicarijtuig 501 maakt proefrit

Replicarijtuig 501 maakt proefrit

Vandaag maakt het nieuw gebouwde rijtuig 501 van de Museumstoomtram zijn afleveringsproefrit naar Medemblik. Het betreft een reconstructie gebaseerd op de rijtuigen serie C228-297 van de Hollandsche IJzeren Spoorweg-Maatschappij (HIJSM). Deze werden vanaf 1887 ingezet op de lokaalspoorweg Hoorn-Medemblik. Van een ‘perfecte replica’ is geen sprake, omdat het nieuwe rijtuig iets groter is en anders van constructie. Verder komt het tot in de details overeen met het oorspronkelijke rijtuig, maar voldoet het wel aan de veiligheidseisen van deze tijd

Het prototype rijtuig verschijnt als restauratierijtuig op de baan in de markante donkergroene kleurstelling met bladgouden belettering van de HIJSM, eerst als aanvulling en later als mogelijk alternatief voor de Oostenrijkse rijtuigen die op dit moment nog het grootste deel van de diensten bij de Museumstoomtram tussen Hoorn en Medemblik verrichten. Doel is op termijn alle van oorsprong buitenlandse rijtuigen in de collectie te vervangen door materieel dat past binnen het Nederlandse presentatiegebied van de Museumstoomtram. Uiteraard zal de restauratie van de oorspronkelijke Nederlandse stoomtramrijtuigen daarbij wel de hoogste prioriteit blijven houden.

Rijtuig 501 heeft een nummer dat de HIJSM niet gebruikte, maar mogelijk zou worden toegekend aan een nieuw te bouwen serie rijtuigen aan het einde van de IJzeren (19e) Eeuw. De huidige Oostenrijkse rijtuigen zijn genummerd vanaf 51.

Conservatoren, vrijwilligers en stagiaires van de Museumstoomtram hebben vijf jaar gewerkt aan de technische ontwikkeling en bouw van het replicarijtuig. De reconstructie is mogelijk gemaakt dankzij de deelnemers van de BankGiro Loterij.

Bron: SHM op Facebook

Bijlagen:
Opmerkingen bij bestand: Foto: SHM/Facebook
SHM501.jpg
SHM501.jpg [ 54.57 KiB | 572 keer bekeken ]

Pagina 1 van 1 Alle tijden zijn GMT + 1 uur [ Zomertijd ]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/