Registreren    Aanmelden    Forum    Zoeken    Help

Forumoverzicht » ACTUEEL » Actueel Museumbedrijven
 Pagina 1 van 1 [ 1 bericht ] Auteur Bericht
 Titel: SHM Replicarijtuig 501 maakt proefrit
 Bericht Geplaatst: 18 okt 2019, 14:30 
Offline
Gebruikers-avatar

Geregistreerd: 03 maart 2014, 20:26
Berichten: 1245
Replicarijtuig 501 maakt proefrit

Vandaag maakt het nieuw gebouwde rijtuig 501 van de Museumstoomtram zijn afleveringsproefrit naar Medemblik. Het betreft een reconstructie gebaseerd op de rijtuigen serie C228-297 van de Hollandsche IJzeren Spoorweg-Maatschappij (HIJSM). Deze werden vanaf 1887 ingezet op de lokaalspoorweg Hoorn-Medemblik. Van een ‘perfecte replica’ is geen sprake, omdat het nieuwe rijtuig iets groter is en anders van constructie. Verder komt het tot in de details overeen met het oorspronkelijke rijtuig, maar voldoet het wel aan de veiligheidseisen van deze tijd

Het prototype rijtuig verschijnt als restauratierijtuig op de baan in de markante donkergroene kleurstelling met bladgouden belettering van de HIJSM, eerst als aanvulling en later als mogelijk alternatief voor de Oostenrijkse rijtuigen die op dit moment nog het grootste deel van de diensten bij de Museumstoomtram tussen Hoorn en Medemblik verrichten. Doel is op termijn alle van oorsprong buitenlandse rijtuigen in de collectie te vervangen door materieel dat past binnen het Nederlandse presentatiegebied van de Museumstoomtram. Uiteraard zal de restauratie van de oorspronkelijke Nederlandse stoomtramrijtuigen daarbij wel de hoogste prioriteit blijven houden.

Rijtuig 501 heeft een nummer dat de HIJSM niet gebruikte, maar mogelijk zou worden toegekend aan een nieuw te bouwen serie rijtuigen aan het einde van de IJzeren (19e) Eeuw. De huidige Oostenrijkse rijtuigen zijn genummerd vanaf 51.

Conservatoren, vrijwilligers en stagiaires van de Museumstoomtram hebben vijf jaar gewerkt aan de technische ontwikkeling en bouw van het replicarijtuig. De reconstructie is mogelijk gemaakt dankzij de deelnemers van de BankGiro Loterij.

Bron: SHM op Facebook


Bijlagen:
Opmerkingen bij bestand: Foto: SHM/Facebook
SHM501.jpg
SHM501.jpg [ 54.57 KiB | 755 keer bekeken ]

_________________
nieuwsspoor is het nieuwsaccount van Spoorforum waarmee nieuws uit andere media wordt vermeld

Uiteraard mag je op nieuwsberichten inhaken. Nieuwsspoor zal zelf nooit meediscussiëren, maar geeft slechts vergaard nieuws door. Nieuwsspoor neemt geen verantwoordelijkheid voor de vermelde nieuwsberichten.Leden mogen op eigen naam uiteraard ook andere nieuwsberichten plaatsen.
Omhoog 
Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
 
 Pagina 1 van 1 [ 1 bericht ] 
Forumoverzicht » ACTUEEL » Actueel Museumbedrijven


Wie is er online?

Gebruikers in dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 3 gasten

 
 

 
Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen in dit forum
Je mag geen reacties plaatsen op onderwerpen in dit forum
Je mag je berichten niet wijzigen in dit forum
Je mag je berichten niet verwijderen in dit forum
Je mag geen bijlagen plaatsen in dit forum

Zoeken naar:
Ga naar: