Registreren    Aanmelden    Forum    Zoeken    Help

Forumoverzicht » ACTUEEL » Actueel Museumbedrijven
 Pagina 1 van 1 [ 1 bericht ] Auteur Bericht
 Titel: HTM PCC 1006 komt terug naar Nederland
 Bericht Geplaatst: 20 nov 2021, 22:20 
Offline
Gebruikers-avatar

Geregistreerd: 03 maart 2014, 20:26
Berichten: 1295
PCC 1006 komt terug naar Nederland

Het Nederlands Transport Museum heeft de oudste nog bestaande HTM PCC (de HTM 1006 is gebouwd in 1952) overgenomen van trambedrijf De Lijn.

Na de buitendienststelling, veertig jaar geleden, is de 1006 in 1983 een decorstuk geworden in de fabriek waar de PCC’s gebouwd zijn te Brugge. Toen de tram daar min of meer in de weg stond is op Gents initiatief de PCC op smalspoor draaistellen komen te staan en heeft de tram een paar jaar dienst gedaan op de Belgische kustlijn.

Wegens gevonden asbesthoudende delen in de tractie installatie is de voormalige Haagse tram aan de kant gezet en raakte deze in de opslag in België. Omdat de PCC daar nu ook in de weg staat is gezocht naar een plek waar de tram wel een toekomst heeft. Die toekomst is gevonden in Nieuw Vennep waar het Nederlands Transport Museum (NTM) is gehuisvest.

De 1006 is voor het symbolische bedrag van één Euro overgenomen van De Lijn. In de omvangrijke collectie van meer dan 200 voertuigen is de HTM tram een buitenbeentje en door de asbest zag De Lijn geen brood meer in de tram. Nadat de tram is aangeboden aan het NTM is er niet lang nagedacht of de PCC wel zou passen in de collectie. De tram past mooi in de collectie van stads, interlokale trams en metro, die tezamen de collectie ‘agglomeratieverkeer’ vormen in het museum.

Een rijvaardige tram moet rijden en het is de bedoeling dat de PCC gaat rijden op de geprojecteerde tramlijn van PARK21 in Nieuw Vennep.
Voorjaar 2022 is het plan dat de tram terug komt naar Nederland. Nog wel op de smalspoordraaistellen maar die worden in Nederland ter zijner tijd gewisseld voor normaalspoor exemplaren.

Om het transport te bekostigen is nog veel geld nodig. Om een tram hier heen te halen is al snel zo’n tweeduizend Euro gemoeid. Uw bijdrage is daarom ook altijd van harte welkom!
Het bankrekeningnummer is NL30RABO0332657523 t.n.v. Stichting Nederlands Transport Museum onder vermelding van “Bijdrage PCC 1006 project”.

_________________
nieuwsspoor is het nieuwsaccount van Spoorforum waarmee nieuws uit andere media wordt vermeld

Uiteraard mag je op nieuwsberichten inhaken. Nieuwsspoor zal zelf nooit meediscussiëren, maar geeft slechts vergaard nieuws door. Nieuwsspoor neemt geen verantwoordelijkheid voor de vermelde nieuwsberichten.Leden mogen op eigen naam uiteraard ook andere nieuwsberichten plaatsen.


Omhoog 
Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
 
 Pagina 1 van 1 [ 1 bericht ] 
Forumoverzicht » ACTUEEL » Actueel Museumbedrijven


Wie is er online?

Gebruikers in dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast

 
 

 
Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen in dit forum
Je mag geen reacties plaatsen op onderwerpen in dit forum
Je mag je berichten niet wijzigen in dit forum
Je mag je berichten niet verwijderen in dit forum
Je mag geen bijlagen plaatsen in dit forum

Zoeken naar:
Ga naar: