SPOORFORUM.nl
https://www.spoorforum.nl/spoorforum/phpBB3/

Proefrit machinisten examen
https://www.spoorforum.nl/spoorforum/phpBB3/viewtopic.php?f=15&t=9225
Pagina 1 van 1

Auteur:  Meesterpeter [ 07 mei 2019, 11:42 ]
Titel:  Proefrit machinisten examen

Proefrit machinisten examen veranderd

In deze digitale tijd waarin alles mogelijk is met computers is het een logische stap dat het praktijk gedeelte van het machinisten examen op de computer wordt gedaan.
Ruim 175 jaar werd het praktijkexamen, de "Proefrit" in de praktijk gedaan. De laatste jaren werd dit examen afgenomen door een VVRV examinator, in de oude tijd door een teammanager of tractieopzichter van de eigen standplaats.
Tijdens zo'n proefrit rijdt de aspirant machinist een aantal treinen geheel zelfstandig en wordt daarbij stevig ondervraagd over de regelgeving.
Nadeel is natuurlijk dat geen proefrit hetzelfde gaat, de ene examinator strenger is dan de andere en er vaak (gelukkig maar) geen echt bijzondere dingen gebeuren, zoals seinstoring, aanwijzingen, veiligheidscommunicatie of ander onheil.
En juist het herkennen en handelen in dit soort situaties is de kern van het echte machinistenvak.

Per 1 april 2019 is hierin een drastische verandering gekomen en doen de aspirant machinisten een examen /proefrit op de Simulator. Groot voordeel is natuurlijk dat het nivo van de test flink omhoog kan, waarbij een keur van problemen tijdens een rit kunnen worden getoond.

Als mentormachinist (praktijkopleider aspiranten) ben ik een groot voorstander van deze Simulator proefrit omdat hierbij vele malen beter het nivo en kennis van de aspirant op een eerlijke en duidelijke manier uitvoerig getest kan worden.

Zie ook de instructiefilm:

https://vvrv.nl/nieuws/24/instructiefilm-vvrv-simulator

Pagina 1 van 1 Alle tijden zijn GMT + 1 uur [ Zomertijd ]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/